PEB Audit - PEB Certificaat

PEB Audit - Uw expert voor het EPB-certificaat in Brussel

Bent u op zoek naar een EPB-expert in Brussel om uw energieverbruik te bepalen ? Hebt u vragen over het EPB-certificaat : wat betekent het ? Hoe wordt de EPB score berekend ? Wat zijn de EPB vereisten in uw regio ? PEB Audit kan uw vragen beantwoorden en u helpen met uw energiecertificering. Hier vindt u alle details over het EPB-certificaat in Brussel, en u kunt nu contact met ons opnemen om een afspraak te maken met een deskundige EPB-certificeerder in Brussel voor uw energieprestatie-diagnose.

Waarom een beroep doen op PEB Audit voor uw EPB-certificaat in Brussel?

Snelheid

Efficiëntie

Eerlijke prijzen

Menselijk contact

Getuigenissen van onze eigenaars

PEB Audit heeft me voor de verkoop van mijn huis geholpen door me te adviseren. Ik ben zeer tevreden en zal weer een beroep op ze doen als ik ze nodig heb.
Témoignage PEB belgique
Carole
Een geweldig team dat echt voordelige diensten aanbiedt, zoals het 24-uurs EPB-certificaat.
Témoignage PEB belgique
Pierre
Snel, efficiënt afspraken maken, competente service. Hartelijk dank.
Témoignage PEB belgique
Marine

Maak een afspraak voor uw EPB-certificaat in Brussel

Formulaire de contact NL

Wat is het EPB-certificaat ?

Het EPB-certificaat is een document dat de energie-efficiëntie van uw gebouw bewijst. U kunt een erkende certificeerder vragen om de EPB van uw flat, huis, flatgebouw of condominium te berekenen, of zelfs van een commercieel of industrieel gebouw, afhankelijk van uw behoeften. Het EPB-certificaat heeft de vorm van een rapport, ook wel EPB-certificaat genoemd. Dit rapport geeft uw woning een score, variërend van A tot G. Hoe dichter uw score bij A ligt, hoe energie-efficiënter uw woning. Omgekeerd geldt dat hoe dichter uw score bij G ligt, hoe meer energie uw woning verbruikt.

Naast de A-classificatie zijn er de A+ en A++ scores. Deze geven aan dat uw gebouw meer energie produceert dan het verbruikt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij zeer goed geïsoleerde huizen die ook zonnepanelen hebben geïnstalleerd.

Hoe wordt de Energieprestatie en Binnenklimaat in Brussel berekend ?

De Energieprestatie wordt berekend op basis van een aantal indicatoren, waaronder isolatie van de gevel, het dak en de vloeren, renovatie- en aanpassingswerken, verwarmings- en ventilatiesystemen, enz.

Tijdens zijn bezoek maakt de certificeerder een rondgang door uw huis. Hij of zij bekijkt de hierboven vermelde installaties en de schil van het huis, en voert alle gegevens in de software van Leefmilieu Brussel in. Deze software berekent vervolgens het theoretische primaire energieverbruik van uw woning. Dit verbruik wordt uitgedrukt in kWh/jaar.

De berekening van de Energieprestatie voor een flat in Brussel gebeurt op dezelfde manier als voor een huis. Het verschil is natuurlijk dat als u in een flat tussen 2 verdiepingen woont, de deskundige certificeerder de isolatie van het dak of de kelder niet zal controleren.

Wilt u uw EPB score in Brussel weten ? Neem contact op met PEB Audit, experts in EPB-certificering in het hele Brussels Hoofdstedelijk Gewest ! Onze experts kunnen snel een afspraak regelen via onze online vergadermodule, en garanderen u een hoogwaardige service voor het berekenen van uw EPB-score.

Wat moet je voorbereiden voor het EPB-bezoek ?

Voordat de EPB-expert uw huis of bedrijfspand bezoekt, is het van vitaal belang om alle volgende documenten voor te bereiden :

 • Koopakte van het eigendom ;
 • Uittreksel of kennisgeving van kadastraal inkomen ,
 • Bouwvergunning voor het pand ;
 • Verkoopakte en eigendomsbewijzen.

 

Als u renovatiewerkzaamheden hebt uitgevoerd, hebt u documenten nodig zoals :

 • Specificaties en technische documentatie voor de werken ;
 • Facturen en plannen met betrekking tot het werk (aankoop van materialen, plattegronden, enz.) ;
 • Bewijs van recht op belastingkrediet ;
 • Bewijs van bonus/subsidie ;
 • Foto’s tijdens de werken ;
 • Aankondiging van aanvaarding van werk.

 

Vergeet niet om naast deze items aan uw lijst toe te voegen :

 • De definitieve EPB-verklaring ;
 • Het certificaat van periodieke inspectie van uw boiler of waterverwarmer ;
 • Het groenestroomcertificaat als u zonnepanelen hebt.

 

Alle benodigde documenten worden u toegestuurd door uw EPB-certificeerder in Brussel. Wees voorzichtig, want als er documenten ontbreken, kan uw EPB-score lager uitvallen dan de werkelijke waarde. Zorg er dus voor dat u uw lijst controleert voor het bezoek van de expert.

Hoe verkrijg ik een EPB-certificaat in Brussel ?

Als u de EPB van uw woning wilt laten beoordelen, moet u een bezoek aanvragen van een EPB-certificeerder, ook wel EPB-expert genoemd, die erkend is in uw regio. Deskundige certificeerders in het Waalse Gewest, het Vlaamse Gewest of in Brussel krijgen een andere opleiding, omdat huisvesting een van de regionale expertisegebieden is in ons land.

Als u in een van de gemeenten van de hoofdstad woont, moet u daarom een bezoek aanvragen bij een EPB-certificeerder in het Brussels Gewest. Panden worden geclassificeerd volgens een bepaalde typologie. Afhankelijk van de aard van uw gebouw (residentieel, commercieel, enz.) moet u contact opnemen met verschillende instanties. In beide gevallen moet u een certificeringsdeskundige of Leefmilieu Brussel rechtstreeks vragen om tussenbeide te komen. Laten we eens kijken met wie u contact moet opnemen, afhankelijk van uw eigendom. Als u wilt, kunt u ook rechtstreeks contact met ons opnemen om uw EPB in het Brussels Gewest te verkrijgen. We werken in alle gemeenten :

Welk EPB-certificaat in Brussel voor mijn eigendom ?

Om een EPB-certificaat in Brussel te verkrijgen, moet u contact opnemen met een EPB-expert die gespecialiseerd is in uw type woning of Brusselse omgeving. Weet u niet zeker wie de expertise voor uw gebouw heeft ? Maak u geen zorgen, wij zijn er om u te helpen beter te begrijpen wie de spelers in het EPB-landschap zijn en wat hun rol in Brussel is. Hier vindt u de verschillende soorten EPB-certificaten die u kunt vinden en wie voor elk daarvan verantwoordelijk is :

EPB-certificaat voor Wooneenheid

Het EPB-certificaat voor individuele woningen (bijvoorbeeld voor een vrijstaand huis of een individuele flat) heeft betrekking op woningen van meer dan 18m2 die hoofdzakelijk voor woondoeleinden worden gebruikt.

Om de EPB van dit type eigendom te schatten, moet u in de volgende gevallen Brussel Leefmilieu bellen :

 • De woning is gebouwd na 01 juli 2011 en valt in de categorie “nieuw” of “vergelijkbaar met nieuw”. Een woning in deze categorie is een woning die minder dan 5 jaar geleden gebouwd is ;
 • De woning heeft een grote renovatie ondergaan (ook wel zware renovatie genoemd). 

 

Het door Leefmilieu Brussel afgegeven certificaat is 10 jaar geldig. Na deze periode moet een nieuw EPB-certificaat worden afgegeven door een erkende EPB-certificeerder.

EPB-certificaat Kantoren en diensten of Onderwijs

Dit geldt voor scholen en kantoorgebouwen die gebouwd zijn tussen 01 juli 2008 en 01 juli 2017, ongeacht hun oppervlakte. Om een EPB-certificaat voor dit soort gebouwen te verkrijgen, moet u contact opnemen met Leefmilieu Brussel.

 • Als uw gebouw vóór 01 juli 2008 gebouwd is, moet u contact opnemen met een EPB-expert voor commerciële gebouwen.
 • Als uw gebouw werd gebouwd na 01 juli 2017, dan valt het in de niet-residentiële klasse (zie hieronder) en hangt de EPB af van Leefmilieu Brussel.

EPB-certificaat Niet-residentieel

Dit EPB-certificaat is van toepassing op :

 • Scholen die na 01 juli 2017 zijn gebouwd ;
 • Kantoorgebouwen van minder dan 500m2 die na 01 juli 2017 zijn gebouwd ;
 • Scholen en kantoorgebouwen die na 01 januari 2023 een grote renovatie ondergaan.

 

Om dit type eigendom te laten certificeren, moet u contact opnemen met Leefmilieu Brussel.

EPB-certificaat Tertiaire eenheid

Het EPB certificaat Tertiaire eenheid is van toepassing in Brussel op :

 • Alle niet-residentiële gebouwen van meer dan 500m2 ;
 • Alle niet-residentiële gebouwen die gebouwd zijn voor 01 juli 2008 en die geen ingrijpende renovatie hebben ondergaan.

 

Als u een energieprestatiecertificaat in Brussel wilt verkrijgen voor dit type woning, moet u contact opnemen met een EPB-expert uit de tertiaire sector, ook wel tertiaire EPB-certificeerder genoemd.

Certificaat Overheidsgebouw

Openbare gebouwen worden gedefinieerd als gebouwen die meerdere bedrijven of openbare organisaties huisvesten, met 250m2 of meer bezet door dit soort bedrijven. Als u een EPB-certificaat in Brussel wilt verkrijgen voor dit type onroerend goed, moet u contact opnemen met een openbare bouw-certificeerder.

Houd er rekening mee dat een up-to-date EPB-certificaat verplicht is voor openbare gebouwen in Brussel. Het moet publiekelijk worden opgehangen bij de ingang van het gebouw.

Hoeveel kost een EPB-certificaat in Brussel ?

De prijs van uw EPB-certificaat hangt af van het type gebouw waarvan u eigenaar bent (huis, flat, flatgebouw, commercieel gebouw of woongebouw), en van de oppervlakte die geanalyseerd moet worden. Over het algemeen varieert de prijs van een EPB-certificaat van €100 voor een studio onder de 50m2 tot €500 voor een huis van meer dan 500m2.

De kosten in verband met het berekenen van de EPB zijn de verantwoordelijkheid van de verhuurder. Als verhuurder kunt u uw huurders bijvoorbeeld niet vragen om te betalen voor een bezoek van een EPB-certificeerder in Brussel. Ook als u een woning wilt verkopen, kunt u potentiële kopers niet vragen om de kosten voor het EPB-certificaat te betalen, zelfs niet gedeeltelijk.

Bij PEB Audit bieden we u eerlijke tarieven, omdat we een berekeningsmethode gebruiken die niet alleen gebaseerd is op de grootte, maar ook op de snit van uw woning, voordat we uw schatting maken. U krijgt dus de diensten van een professionele EPB-agent tegen een eerlijke prijs. Neem contact met ons op voor een op maat gemaakte offerte voor uw EPB in Brussel.

Wie heeft een EPB-certificaat nodig in Brussel ?

Eigenaren van vrijstaande huizen, flats en flatgebouwen die hun eigendom te koop willen aanbieden, zijn verplicht om een up-to-date EPB-certificaat te overleggen wanneer ze hun eigendom te koop aanbieden. Het EPB-certificaat is 10 jaar geldig vanaf de datum van afgifte. Als u echter isolatie- of renovatiewerken uitvoert, is het een goed idee om de waarde van het werk te verhogen door een bezoek aan te vragen van een deskundige EPB-certificeerder zodra de verbeteringen zijn aangebracht.

Tot 2025 is het alleen verplicht om een up-to-date EPB-certificaat te hebben als u een woning verhuurt. Als u in uw eigen appartement woont, hoeft u uw EPB-certificaat in Brussel niet elke 10 jaar bij te werken, ongeacht de classificatie.

Nieuwe EPB-eisen in Brussel voor 2025

Vanaf 01 januari 2025 verandert de EPB-wetgeving. Alle eigenaars van woongebouwen zullen een up-to-date EPB-certificaat moeten hebben.Opgemerkt moet worden dat deze verplichting nog niet geldt voor eigenaren van openbare of commerciële gebouwen.

Het doel van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ? De uitstoot van broeikasgassen verminderen, onze koolstofvoetafdruk verkleinen en huishoudens in staat stellen om energie te besparen. Momenteel ligt de gemiddelde EPB van een woning in Brussel tussen D en E. Tussen nu en 2050 wil het Brussels Gewest alle woningen op of boven C hebben. In totaal zullen meer dan 570.000 woningen met deze maatregel te maken krijgen. Om te weten of dit op u van toepassing is, kunt u een bezoek aanvragen van een EPB-expert in Brussel, die uw EPB zal berekenen en een lijst met aanbevelingen zal opstellen om uw score te verbeteren.

Hoe kan een EPB in Brussel verbeterd worden ?

Weet u al dat uw woning geen EPB-score van C of hoger heeft ? U kunt nu al werken uitvoeren om uw score te verbeteren. Hier is een lijst met de belangrijkste verbeteringen en renovaties die u kunt uitvoeren :

Isolatie van het dak

Dit soort werk kan u 20 tot 30% aan warmteverlies via het dak besparen. Dakisolatie is een uitstekende manier om uw EPB te verbeteren en energie te besparen. Er zijn twee manieren om dit te doen :

 • Isolatie van het dak van binnenuit
 • Isolatie van het dak van buitenaf

 

Isolatie van binnenuit wordt aanbevolen als u het uiterlijk van uw huis niet wilt veranderen. Met binnenisolatie kunt u koudebruggen verminderen door isolatiematerialen zoals minerale wol of polystyreen te installeren.

Isolatie van buintenaf is ideaal voor daken die in slechte staat verkeren, grote isolatiewerken nodig hebben of vochtproblemen hebben. Het is een nog effectievere techniek dan isolatie van binnenuit, maar er kan een bouwvergunning van uw gemeente voor nodig zijn.

Isolatie van de gevel

De isolatie van uw gevel kan uw energieverbruik drastisch verlagen. U kunt uw energieverbruik met wel 25% verminderen. Nogmaals, u kunt uw gevel van buitenaf of van binnenuit isoleren.

 • Isolatie van de gevel van buitenaf
  Dit soort werk is ideaal om aanzienlijke energiebesparingen te realiseren. Isolatie zal u ongetwijfeld helpen om uw EPB in Brussel te verbeteren. Deze techniek wordt aanbevolen omdat het de meest effectieve manier is om uw woning te isoleren. Het is ook ideaal voor gevels in slechte staat en gevels zonder spouwmuren. Wilt u de buitenkant van uw huis volledig veranderen ? Externe isolatie is ook een uitstekende oplossing om praktische en esthetische werken te combineren. Nogmaals, in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hebt u een bouwvergunning nodig voordat u werken aan de voorgevel kunt uitvoeren.

 • Isolatie van de gevel van binnenuit
  Isolatie van binnenuit is ingewikkelder om effectief te installeren dan isolatie van buitenaf, maar kan bijvoorbeeld nodig zijn als de gevel aan de straat ligt en isolatie van buitenaf op het trottoir zou komen, of als de gevel van uw gebouw op de monumentenlijst staat als onderdeel van het bouwkundig erfgoed van Brussel. Met dit soort werk kunt u nog steeds uw EPB verbeteren, koudebruggen verminderen en de akoestische isolatie van uw huis verbeteren.

Isolatie van de vloeren

Door uw vloeren te isoleren, kunt u uw energieverliezen met wel 10% verminderen. Met dit werk kunt u uzelf beschermen tegen kou, maar ook tegen vocht, door thermische isolatie te installeren (isolatiepanelen, polystyreen, planten wol, enz.). Als u een kelder hebt, kan het isoleren daarvan niet alleen de energieprestaties van uw huis verbeteren, maar ook tot 3°C besparen in de kamer erboven. Vloerisolatie is een investering die de moeite waard is, omdat het u geld zal besparen op verwarming.

Uw EPB verbeteren door ramen en kozijnen te vervangen in Brussel

Door nieuwe ramen en dubbele beglazing in uw huis te installeren, kunt u elk jaar tot 220 kWh per vierkante meter besparen. Raamisolatie volgt over het algemeen op de hierboven genoemde werken, maar helpt om warmteverlies te voorkomen. Het is dus nog steeds een geweldige manier om dagelijks geld te besparen.

Vergeet niet om uw vergunningsaanvraag ruim van tevoren in te dienen bij het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, want de mensen die de kozijnen plaatsen hebben het vaak erg druk en hebben meerdere projecten lopen.

Verbeter uw EPB door uw verwarmings- en warmwater-systeem te vervangen

Gas en stookolie worden energiebronnen die vermeden moeten worden in Brussel en België. Zowel ecologisch als qua besparingen zijn deze brandstoffen niet uw vrienden. Als u een gas- of oliegestookte ketel hebt, kunt u deze laten vervangen door :

 • Een moderne condensatieketel ;
 • Thermodynamische ketels ;
 • Het installeren van thermische zonnepanelen ;
 • Een biomassaketel (voor appartementencomplexen) ;
 • Een warmtepomp (als de woning minstens een PEB C heeft, de muren en het dak geïsoleerd zijn, net als de vloeren, en de woning dubbele beglazing heeft) ;

 

Deze alternatieven zijn zuiniger en milieuvriendelijker.

Uw EPB in Brussel verbeteren door panelen op uw dak te installeren

Door fotovoltaïsche of thermische zonnepanelen te installeren, kunt u de hoeveelheid energie die u verbruikt verminderen. Hierdoor kunt u niet alleen uw EPB verbeteren, maar zonnepanelen hebben ook een echt positief effect op het milieu omdat ze een hernieuwbare energiebron zijn.

Premies om uw EPB in Brussel te verbeteren

Zoals u weet, brengen energierenovaties voor een verbetering van de energieprestaties van een woning bepaalde kosten met zich mee. Gelukkig heeft het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verschillende premies ingevoerd om u te helpen bij het verkrijgen van een C-certificaat voor uw woning.

De isolatiepremies in het Brussels Gewest worden Renolution-premies genoemd, en u kunt premies krijgen voor :

 • De installatie van een nieuw ventilatiesysteem ;
 • Dakwerken (isolatie, waterdicht maken, structuur) ;
 • De installatie van een nieuw verwarmingssysteem en een nieuwe verwarmingsketel ;
 • Gevelwerk (pleisterwerk, gevelbekleding, muurisolatie) ;
 • Werken aan vloeren (thermische en akoestische isolatie) ;
 • Binnen- en buiteninrichting ;
 • Elektriciteit en gas in overeenstemming brengen ;
  Enz.

 

Lees meer over alle stimuleringsmaatregelen voordat u uw EPB-certificering in Brussel aanvraagt. Bezoek de Renolution website van het Brussels Gewest.

Neem contact op met een EPB-agent om uw certificaat te verkrijgen

Voordat u werken uitvoert, wilt u weten wat uw EPB-score is ? Hebt u een certificaat nodig voordat u uw woning te koop of te huur aanbiedt ? Wilt u vooruitkijken naar 2025 en liever een certificaat aanvragen voordat het verplicht wordt ? Behaal uw EPB-certificaat in Brussel dankzij PEB Audit en zijn team van certificeerders in Brussel. Onze EPB-experts reizen door de hele hoofdstad. Ze voeren een nauwkeurige en professionele berekening van uw EPB uit, gebaseerd op een schatting van uw primaire energieverbruik en uw installaties.

PEB Audit biedt u ook zijn unieke dienst : een EPB-certificaat binnen 24 uur. Hebt u uw certificering snel nodig ? We bieden een EPB Express service in Brussel ! Neem nu contact op met onze certificeerders, of maak een afspraak via ons contactformulier.

Formulaire de contact NL